Dostosowując kaloryczność diet odchudzających szczególną uwagę przykładamy aby były one zdrowe, pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb oraz wymagań naszych pacjentów. Indywidualne dostosowanie diety do każdego pacjenta sprawia, że dostarcza ona wystarczającą ilość niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały.
W każdej diecie zwracamy szczególną uwagę na spożywanie pokarmów bogatych w błonnik, takich jak warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe, które wspierają uczucie sytości i korzystnie wpływają na trawienie. Jednocześnie unikamy wysokoprzetworzonej żywności, bogatych w cukry dodane, tłuszcze nasycone i sól.
W planie żywieniowym uwzględniamy dzienny plan pacjenta, który pomaga spożywanie regularnych, zrównoważonych posiłków, a co za tym idzie utrzymanie stabilnego poziomu glukozy we krwi i redukcja skłonności do objadania się. Zachęcamy jednocześnie naszych pacjentów do aktywności fizycznej, co przyspiesza proces utraty wagi.
Kluczowym etapem każdej diety jest monitorowanie postępów, śledzenia masy ciała i ewentualnie dostosowywanie planu diety w zależności od wyników.