Podstawą w diecie skierowanej do dzieci i młodzieży jest to, aby dieta była zrównoważona i dostarczała wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały.
Plany żywieniowe dostosowywane są do wieku, płci i poziomu aktywności fizycznej, aby wspierać prawidłowy wzrost i rozwój dzieci i młodzieży. Podczas wizyt uczymy dzieci i ich rodziców zdrowego odżywiania, wybierania wartościowych produktów i tworzenia trwałych nawyków żywieniowych zachęcając do spożywania różnorodnych grup żywności, co wspomaga dostarczanie różnorodnych składników odżywczych potrzebnych do zdrowego wzrostu i rozwoju.
W wieku dziecięcym oraz dojrzewania często mamy do czynienia z problemami związanymi z alergiami pokarmowymi czy nietolerancją, w związku z czym istotnym jest dostosowanie diety w taki sposób, aby unikać składników wywołujących reakcje alergiczne.
Ściśle współpracujemy z rodzicami, dostarczając im informacji i wsparcia w kwestii zdrowego żywienia dla ich dzieci. Wspólna praca pomaga budować zdrowe nawyki żywieniowe w rodzinie. Dietetyka dla dzieci i młodzieży ma kluczowe znaczenie dla kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, które mogą wpływać na zdrowie w okresie dorosłości.